Látod amit én?

Láthatatlan színházzal egy elfogadóbb társadalomért...

Projekt rövid leírása

A Látod amit én? néven futó projektünkkel célunk aktívan tenni egy olyan világért, ahol az emberek észreveszik, ha valaki elnyomás, vagy gyűlöletbeszéd áldozata lesz, és fel is szólalnak ellene. Tudjuk, hogy ma minden másodpercben információ cunami zúdul ránk, ezért a “túlélés” érdekében megemeltük a tolerancia szintünket: elkapjuk a tekintetünket, bedugjuk a fülünket és becsukjuk a szánkat akkor is, ha valakinek igazán szüksége lenne ránk, arra, hogy felemeljük a szavunkat az elnyomás ellen.

Mi szeretnénk ezt a falat áttörni és hisszük, minél többen vagyunk, ez annál könnyebben sikerülhet. A Látod amit én?! névre keresztelt projektünk keretében interaktív színházi technikával vonjuk be az utca emberét egy izgalmas és tanító jellegű kísérletbe. 

Projektadatok

Projektidőszak:
GYIA: 2016. május 01. – 2017. április 30.
NEA: 2017. április 01 – 2018. március 31.
Projektcsapat:
Fehér Nóra, Kaszás András, Szalai Zita
Együttműködő partner:
Nem Privát Színházem
Támogatás:
Nemzeti Együttműködési Alap, Gyermek- és Ifjúsági Alap

Pozitív társadalmi változások előidézése színházi módszerek alkalmazásával

Elnyomás elleni küzdelem előmozdítása az emberi jogok erősítésével

Konfliktushelyzet megoldásával a hétköznapi hőssé válás érzetének erősítése

A programsorozat célja, hogy egy tanulási folyamat részeként arra használjuk a színházat és annak eszközeit, lehetőségeit, hogy megszólítsuk a társadalmat, magunkat, továbbá olyan stratégiákat próbáljunk ki, melyek társadalmi változásokat hozhatnak létre a közösség javára, aktív szerepvállalásra sarkallnak, fejlesztik a személyiségünket.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy olyan társadalom létrehozását segítsük, amelyben az emberi jogokat a közösség minden tagja elfogadja, tiszteletbentartja és védelmezi. A láthatatlan színház módszerével dolgozva arra szeretnénk felhasználni a színházat és annak eszközeit, hogy megszólítsuk a helyi társadalmat, és a projekt segítségével pozitív társadalmi változásokat generáljunk a helyi közösségek javára.

Hiszünk benne, hogy a változás képessége mindenkiben megvan, vagyis bárkiből válhat hétköznapi hős.

A projekt a Nem Privát Színház színészei és önkéntesek által forgalmas helyeken eljátszott konfliktusszituációk a gyűlöletbeszéd témáit és az elnyomás különféle megnyilvánulásait dolgozzák fel arra ösztönözve a nézőket,  hogy passzív szemlélődés helyett aktív szerepvállalással lépjenek fel embertársainkat nemi, etnikai, vallási hovatartozása, vagy szexuális orientációja miatt érő negatív megnyilvánulásokkal szemben.  

A projekt a nézők aktív részvételére számít, konfliktusszituációt generál, amit a beavatott színészek addig tartanak fenn, amíg egy bátor hétköznapi hős – egy jóérzésű szemlélődő- közbe nem lép. Jutalma a taps és a hőssé avatás. A projekt célja a figyelemfelhívás mellett a társadalmi változás elérése, mely személyiségfejlesztés révén az apátia leküzdésére sarkallva a közösség javát szolgálja.

Te is szeretnél megvalósítani egy akciót?

Eddig tetszik? Szuper, mert szeretnénk Téged, illetve amatőr társulatodat/baráti körödet is felkérni egy előadásban való közreműködésre, ami alatt működés közben figyelhetitek meg a projektet és ti is elsajátíthatjátok, tovább adhatjátok a láthatatlan színház módszerét!

Ha felkeltettük érdeklődésed és szívesen részese lennél társulatoddal a Látod amit én?! projektnek, vagy további kérdésed van azzal kapcsolatban, írj nekünk!