Búcsúzunk az Empowering Rural Youth projektünktől

Az Empowering Rural Youth ifjúsági csere 2024. február 23. és március 2. között valósult meg Hollókőn. A programon 5 ország fiataljai vettek részt azzal a céllal, hogy részesei legyenek egy interkulturális tanulási élménynek, mely során tudásukat elmélyíthetik és játékos úton ismerkedhetnek meg olyan témakörökkel, melyeket maguk érdekesnek találnak. 

A projekt célja az európai társadalmakba való beilleszkedés elősegítése volt a fiatalok  társadalmi befogadással kapcsolatos attitűdjének fejlesztése révén és azáltal, hogy bevonjuk őket a döntéshozatalba és képessé tesszük őket arra, hogy felelősségteljes polgárokká váljanak a sokszínűség, a tolerancia és a multikulturalizmus értékeinek megértése révén. 

RÉSZTVEVŐ

ORSZÁG

NAP

ÉLMÉNY

Az Empowering Rural YOUth című ifjúsági csere projekt 2024. február 24 – március 2. között valósul meg Hollókőn, mintegy 25 fiatal és vezetőik aktív részvételével. A programra 5 országból 5-5 fiatal és csoportvezetőjük érkezik: Lettország, Litvánia, Bulgária, Spanyolország és Magyarország.

A tanulási folyamat alapjait a kreativitás, aktív részvétel és a mélyebb kulturális megismerés jelentette. A csere alatt a résztvevők olyan fontos készségeket fejlesztettek, mint a vállalkozói ismeretek, szociális készségek, csoport előtti beszéd, együttműködés vagy tanulás tanulása. Mindezt játékos elemeken keresztül.

A nemzetközi, vegyes csapatokban való közös munka által azt is megértették, hogy egy-egy kérdésben mennyi eltérő aspektus rejlik, és hogy ugyanazon témáról egy más kultúrából érkező ember tökéletesen mást gondolhat, más jelentéstartalmat szűrhet ki, mint mi magunk. 

Nyitottabbá és elfogadóbbá váltak más kultúrák iránt

Megértették a társadalmi befogadás értékeit

Tanultak egymás kultúrájáról és szokásairól

Megismerték az Erasmus+ Program lehetőségeit

Megtanultak együttműködni és csapatban közösen alkotni

Kapcsolatot építettek, barátságokat kötöttek

MIT ADOTT NEKÜNK EZ AZ IFJÚSÁGI CSERE? 

-a magyar csapat tagjainak beszámolója-

Nagyon élvezetes hetet tölthettem el a hollókői ifjúsági csereprogramon. Sok új, kedves embert ismerhettem meg, akikkel még mindig tartom a kapcsolatot. A program célja a résztvevő nemzetiségek megismerése volt. Nagyon élveztem a csoportmunkákat és a különböző kinti-benti játékokat, programokat. Rengetek új táncot és energizert ismertem meg, amiket itthon is szívesen mutatok be ismerősöknek. Angolul is már biztosabban tudok beszélni és pár kifejezést megtanultam a többi nyelven is.
Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy ott lehettem.

Sári

14 éves

Nagyon inspiráló volt egy olyan közösség tagja lenni, ahol minden ember kíváncsi volt egymásra, és nem a problémát kereste a másikban. Ez az egy hét, amit együtt tölthettünk, teljes mértékben megváltoztatta az elképzelésemet a többi országban élő fiatalokról, és az érdeklődéseikről. Rájöttem hogy nagyon sok a közös bennünk. A legjobb mindebben az volt, hogy megismerkedhettem a különböző kultúrákkal, táncokkal, ételekkel és játékokkal. Sok új embert ismertem meg, akikkel még most is tartom a kapcsolatot, ahhoz képest hogy másik országban laknak.

Hanga

15 éves

Február végén lehetőséget kaptam, hogy kipróbáljam magam leaderként az Empowering Rural Youth ifjúsági cserén. Ez volt az első csere, amin részt vettem, és rengeteget tanulhattam magamról, valamint a középiskolás és középiskola előtt álló fiatalokról is. Rendkívül nyitottak és befogadóak voltak, és minden egyes ott eltöltött pillanatukat hasznosan töltötték. Hamar meleg, családias légkör alakult ki, ami lehetővé tette a kötetlen tanulást mindenki számára.

Nem csak leaderként voltam jelen, hanem aktívan részt vettem a programokon, számháborúztam, fogócskáztam, és újra önfeledt kamasznak érezhettem magam. Különböző kultúrákat ismertem meg, és sok játékot, gyakorlatot tudok tovább vinni magammal. Megtapasztalhattam, hogy milyen hatalmas értéket tud hordozni egy jól megszervezett hét, különleges emberek társaságában és megértettem, hogy mit is jelent leadernek lenni egy ifjúsági cserén. Remélem sok ehhez, hasonló élménnyel gazdagodhatok a jövőben.

Mirtill

Csapatvezető

Szeretnél te is hasonló élményekkel gazdagodni?

Kövess minket, hogy értesülhess aktuális lehetőségeinkről!