“És akkor mi van? Más nem lehet boldog?”

Két budapesti akción vagyunk túl a Látod amit én? projektünkkel. Két izgalmas, mozgalmas és tanulságos akción. Messzemenő következtetések és ítélkezés nélkül szeretnénk veletek megosztani, mit tapasztaltunk.
"Csak el kell kezdeni, akkor mellé állnak. Egységben az erő,nem?"

"Üzennétek valamit a jövő hőseinek?Csak toleránsabban.Igen, és hogy ne féljenek, nincsenek egyedül. Csak valakinek el kell kezdenie, akkor mellé állnak.Egységben az erő,nem?"De :)#tia #látodamitén #nemprivátszínház #útilapu

Közzétette: Tudatos Ifjúságért Alapítvány – 2016. december 2., péntek

1: Az emberek segítenek.
Az első és legfontosabb élményünk, hogy a passzív nézőkből igenis lehetnek és lesznek aktív közbelépők. Folyton feszegettük a határokat és sok esetben messzire kellett menni, hogy elérjük a célunkat – hogy valaki felemelje a szavát – máskor viszont szinte azonnal a védelmükbe vették beavatott áldozatunkat.

2: A helyzetből kilépni könnyű.
Ugyanakkor azt is rengetegszer tapasztaltuk, hogy a jelenet szemtanúi egyszerűen felálltak és arrébb sétáltak a metrón, mert nem bírták/akarták hallgatni, hogy valakit verbálisan bántalmaznak. Megértjük. Mindenhol ez jön szembe, elegük van már. Ettől ők nem rossz emberek.

3: De jó érzés kiállni egymásért.
Aki viszont fellép, az nem csak az elnyomottnak tesz vele jót.  Egyik színészünk szavaival élve: „Most vidám vagyok és boldog és érzem, hogy akik kiálltak mellettem, azok is fel vannak villanyozva, és azt érzik, hogy bátrak és erősek; hogy tettek ma valami jót.”

4: Akkor is van értelme, ha nem szólal fel senki.
Mert aki látta a jelenetet, hazaviszi az élményt, tovább gondolja, rágódik rajta kicsit, és talán legközelebb már ő is beavatkozik.  Például úgy, ahogy egy lány körülbelül az első beszólás után szikrázó szemekkel, bátran beleállt a helyzetbe és védte meg a meleg párt játszó színészeinket:

Mi: Ti melegek vagytok?
Ő: És mi közötök hozzá, mindenkinek van magánélete, nem?
Mi:Hát de nézd már meg, itt a metrón?
Ő: És akkor mi van? Más nem lehet boldog? Miért vagy irigy rájuk?

Nincs igaza?
Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki bátran kiállt embertársáért és ezzel példát mutatott.
És Te? Hagyod? Emeld fel a hangod az elnyomás ellen!